Creating a design that is sustainable often comes at the cost of it’s aesthetics. Visions of tire tread poking through walls often come to mind. Ábaton architects are helping break this conception through their designs which are not only sustainable for but pleasing on the eye.

Located in Guijo de Santa, Spain, Estate in Extremadura is a stable which has been refurbished as a family home. Undoubtedly the most impressive feature of this building is the estate-like scale of the doors that open up to show peaceful views of the surrounding countryside. Natural stone found on the property was used to build the house and the swimming pool beside it. Rough wood can also be found throughout the space, referencing the building’s history and inspiring the color and texture palette for the rest of the building. This is especially evident in the bathrooms with their unpainted concrete walls. Water seems to have provided much of the inspiration for the design. The ground floor living areas have been connected by removing walls and replacing them with thin steel pillars, allowing the spaces to flow together harmoniously. Upstairs, the haylofts have been converted into bedrooms, always with the expansive views visible through the windows. With such a remote site, providing utilities was a problem. Once again sustainable design stepped in to provide a solution. The building is powered by solar panels in the summer and turbines in the streams on the property provide electricity in the winter.

Ábaton Architects have created a sustainable building not only for the sake of it, but to provide sensible and elegant solutions for design problems.