Aamer Architects have designed the ‘Railway House’, a semi-separated home in Singapore. As a typology, the semi-detach house is frequently seen as a Siamese twin, reluctantly conjoined to its symmetrical other by means of a solitary gathering divider. The craving to test such an idea drives the partition of this single-family house. By isolating and pulling the principle building square far from the gathering divider, a semi-isolates house breaks free. Not just does this formally and stylishly free the house from its neighbor; it additionally makes a vast crevice into which light and air enter profound into its insides.

One goes into the house through the front of this crevice, where he is welcomed by a twofold story volume lobby actually lit from above. Light sprinkles onto the lavishly textured block divider, throwing shadows which change in structure and force over the long run. The light leads one up the staircase onto the second story. At this point, the gap shows itself as a social affair domain for the gang.
In this funnel like, actually ventilated space, wind goes through uninhibitedly from the front to the back, both closures at which pockets of green have been embedded. Profound shades and operable blinds ensure the insides where vital.

railway-house_290515_02

As a typology, the semi-detach house is frequently seen as a Siamese twin.

railway-house_290515_07

One enters the house through the front of this fissure.

railway-house_290515_09

Light sprinkles onto the lavishly textured block divider, throwing shadows which change in structure and force over the long run.

railway-house_290515_10

Living room area